“Heb je geen mbo-diploma maar kun je wel een Volvo uit elkaar halen? Een Badge laat dat zien.”

door | 1 dec 2023

“Veel mensen in Nederland hebben nooit een diploma of certificaat behaald zoals vroegtijdig schoolverlaters en nieuwkomers. Dat kan lastig zijn bij het vinden of behouden van betaald werk. Een Badge laat zien wat je wel kunt.” Arjan Middelkoop werkt vanuit Mei vanuit het programma Bestaanszekerheid aan de introductie van Open Badges.

Open standaard

 “Een Badge is een digitaal certificaat dat bijvoorbeeld een werkgever of school uitgeeft waarmee medewerkers, stagiairs of leerlingen kunnen laten zien dat ze een bepaalde vaardigheid bezitten. Die vaardigheden worden vastgelegd in Open Badges, een internationaal erkend systeem op basis van Open Standaard-technologie die door iedereen te benaderen is. Open Badges is handig voor vaardigheden die niet passen binnen de bestaande diploma’s en certificaten die onderwijsinstellingen uitgeven. Zoals wanneer je geen diploma Motorvoertuigentechniek hebt maar wel een Volvo uit elkaar kunt halen.”

Sushi-cursus

Badges worden internationaal al veel gebruikt en ook in Nederland op steeds meer plekken, bijvoorbeeld in het hoger onderwijs en op het mbo. “Het Open Badges-systeem maakt ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aantrekkelijk als werknemers. Het is internationaal erkend en ontwikkeld: als je een sushi-cursus in Tokyo hebt gevolgd, is het overal ter wereld duidelijk wat je precies kunt”, aldus Arjan. “Het systeem is laagdrempelig. Iedereen kan een Badge toevoegen aan een digitaal cv of LinkedIn-profiel. Compleet met beschrijving en zelfs filmpje.”

Sociale partners en werkgevers

De Provincie Overijssel heeft in de periode 2020-2022 een pilot gedaan met Open Badges op de arbeidsmarkt. Arjan gaat ervoor zorgen dat sociale partners en werkgevers het Open Badges-systeem gaan gebruiken zodat de mensen badges kunnen stapelen en een curriculum kunnen opbouwen. “Met name in het wo en hbo werkt men al met Open Badges, maar dat gebeurt nog nauwelijks op de arbeidsmarkt bij het versterken van vooral groepen die meer problemen hebben met toegang tot die arbeidsmarkt. Badges kunnen mensen een flinke duw in de rug geven op de arbeidsmarkt. Zodat iedereen mee kan doen.”